Gyors fejlődés békében

A cikk célja pár segítőkész fórum poszt alapján összeállítani egy tanács fűzért azért, hogy könnyebben lehessen kezelni a játékban jelentkező stresszt és el lehessen kerülni a fölösleges idegességet a fejlődés és a pvp során. Továbbá pár hasznos tanács a gyorsabb és eredményesebb fejlődéshez. Részletek a tovább gomb után.

Az elsődleges tapasztalatom az a kínai alapján, hogy nagyon sokak nem találják az ideális módszert a fejlődéshez. A fórumokon természetesen a mindenki által reklámozott solo grind a menő. Aki bírja és van hozzá idegrendszere az csinálja. Azonban nagyon sokan inkább csapatban szeretnek játszani, questeket csinálni és instázni. Ezért lássuk elsőnek, hogy lehet a legeffektívebben fejlődni, ami természetesen a lehető legkevesebb idegrendszeri megterheléssel fog járni. Az ötletek többsége ebből a posztból táplálkozik. (értsd: innen nyúltam). Azért érzem ezt fontosnak, mert a szintezés nem lesz egy könnyű és gyors móka. A posztból kiderül, hogy rengeteg időbe fog kerülni, ezért ezt a sok időt a lehető legjobb körülmények közt érdemes eltölteni.

 • Csináld meg az összes kampány (sárga) küldetést. Rettentő sok xp + jó rewardok = győzelem.
 • Ne craftolj 50ig, esetleg 49 és akkor abból léped meg az 50et. szerk: Hozzátenném, hogy van bizonyos craft ami segíti a szintezést – alchemy.
 • Csak sárga vagy fehér kveszteket csinálj (ezek vannak szintben). Ha nincs ilyen, akkor grindelj mobokat amíg a narancs és vörös kvesztek nem változnak sárgává. (vagy irány egy insta a csapattal, vagy elit grind)
 • Ne várjál a csapatra a group kveszteknél, csak akkor csináld őket, ha full csapatba hínak be. (nagyon igaz, de ha mindenki ezt csinálja, nem lesz csapat sosem :))
 • Ha legankelnek kveszt közben egy területen, akkor menj egy másik helyre mobozni, amíg véget nem ér a gank. (értsd nem kell mindig ott játszani, ahol van egy kveszted, bőven csinálhatsz máshol más dolgokat és csak kíméled magad)
 • Low pop channelben kvesztelj.
 • Kvesztelni jó, de ne tölts el tíz percet azzal, hogy kerülgeted a mobokat, inkább öld le őket.. EXP az EXP, kitakarítani őket valószínűleg kevesebb idő lesz mint kerülgetni. (nagyon igaz, főleg, hogy csak kvesztből nem lehet szintet lépni, főleg ha bevesszük a képbe a “haláladót” is, tehát mindenképpen érdemes biztosra menni.)
 • Próbáld elkerülni a pandemoniumi/sanctumi semmittevést. Brokerezz nyugodtan, ha tudod mit akarsz venni, de a fel-aláugrálás és chatelés nem hoz xpt.
 • Ha caster vagy sose gyűjts tele manával. Csak akkor gatheringelj, ha éppen töltöd a manádat. (Potizz inkább, ha gyorsan akarsz szintezni.)
 • Ha caster (sorcira a legigazabb) vagy, akkor cdre használd a mana töltő képességeidet, egyél mana regenes kaját, igyál instant mana potit és használj a mana treatment közben. Ha van chanter a csapatban, akkor lője fel a mana regenes mantrát mindig.
 • Instában, elit grindnál a tank mindig húzza a következő mobot akkor, amikor már csak pár ütés kell csak a halálhoz az előző mobnál. Jó tempót diktál így és sokkal gyorsabban megy, sok kicsi sokra megy.
 • Ne menj bele sosem a “mobtrainekbe”, ha csak nem vagy benne biztos, hogy túléled. Inkább öld le az elsőt, ahogy aggrózik. Ez is csak xp és meghalni drága.
 • Használj sok consumablest (potik, kaják, scrollok, odella, kötözés). Ezek apró dolgok, de együtt, hosszútávon sokat segítenek.
 • Updateld a geared, amikor csak lehet. Jó gearben jobban megy a quest és a grind is. Ahogy haladsz előre a játékban egyre több pénzed lesz, fölösleges kuporgatni a garasokat, amikor ha gyorsabban haladsz sokkal több pénzed lesz.
 • Jó csapattal, légióval járj sokat instába. Egyrészt jó csapattal élvezni fogod, másrészt jó loot és jo xp esik. Csak figyeljetek a játékosok szintjei között ne legyen, vagy csak kicsi különbség.
 • PvPezel, akkor mindig vedd fel az idevágó küldetést. Rettenetes sok xp.

Eddig a gyors fejlődésen volt a hangsúly, most haladjunk a lelki békénk a mi és mások nyugalmának megóvásának irányába. Elsőnek lássuk a nyugodt, pvp mentes fejlődés lehetőségét.  Nagyon sokan ugyanis felettébb zavartan érzik magukat, amikor gankelés rosszabbik végére kerülnek, pedig ezt el lehet kerülni. A legfontosabb, hogy mindig úgy válasszuk meg a zónát, ahol játszunk, amennyire hajlandóak vagyunk felvállalni a lemészárlás lehetőségét. A dolog egyszerűnek hangzik, azonban sokan gyakorlatban már képtelenek a módszer alkalmazására. Aki nem akar pvpezni, az ne menjen abyssra kvesztelni azzal a felkiáltással, hogy én csak kvesztelni jöttem. Sajnos az ellenfél nem lesz eme vitális információ birtokában. Ilyenkor próbáljunk olyan helyet választani a fejlődésre, ahol nincs vagy elenyésző az esély az ellenféllel való távozásra. Mindig próbáljuk a frusztráció várható szintjét az aktuális lelki teherbírásunkhoz beállítani.

Amikor fejlődünk vegyük figyelembe a következő dolgot. Az aionban sokkal nehezebb szintet lépni, mint a többség által eddig játszott mmokban. Ezért amikor szintezik az ember, fontos, hogy sikerként élje meg az apró határokat is. Ne próbáljuk a korábbi tapasztalataink alapján megítélni, hogy mennyire volt eredményes a mai szintezési erőfeszítésünk.

Azzal nem értek teljesen egyet, amit a következő pontban ír az úr, miszerint nagyon jó, hogy az insták alacsony drop rate-re vannak állítva. Abban viszont igen, hogy a fejlődés legjobb (értsd eredményesség és élmény függvényében)  módszer az instázás. Abban is igaza van, hogy a legjobb felfogás az, ha az ember úgy gondol a 25ös szintre, mintha elérte volna a high endet. Ami nagyjából igaz is. Instákba lehet folyamatosan járni már 25ös szinttől, megnyílik abyss. Az instákban valóban erős loot esik és noha nem hordoznak olyan komplex pve kihívást (gondolok itt Fire Templere első sorban) magukban mint a “valóban” high end tartalmak, fejlődésre és pve tapasztalatok gyűjtésére teljesen alkalmasak. És sokkal érdekesebbek maradhatnak jó ideig mint a grindelés.

A craftolás és a gathering jó xpt hozhat, de szerintem nem ez a legfontosabb pozitívuma. A meggyötört játékos mindig visszavonulhat a craftolás megnyugtató, békés közegébe, ahol a legnagyobb izgalmat a craft csíkok versenyének követése jelenti. Közben kellemesen lehet társalogni a többiekkel, akik kinn a harcmezőn kockáztatják a józan eszüket. Az xp is csordogál, de mégis a legfontosabb: a nyugalom. 🙂

Próbáljunk mindig olyan mobokat ölni, amiknél a lehető legkevesebb a veszélye egy halálnak. Nem baj, ha ezek alacsonyabbak esetleg nálunk, egy halál mindig sokkal drágább lesz. Lényegében játszunk biztonságosan – megéri. Keressük továbbá az utazás gyorsításának különböző módjait. Ez lehet a return kő helyre kötésétől kezdve a running scrollok alkalmazásán át a running bónusz gyűjtése (title, vagy magasabb szinten cipő). Fontos megtanulni rendesen glideolni is, és sokat használni. Abyssban a lehető legtöbbet kell repülni, de ha jól el vagyunk látva pénzzel, akkor használjuk sokat a teleportokat is. A lényeg, hogy minden alkalommal a lehető legkevesebbet kell utazással tölteni. Továbbá ismerjük meg a mechanizmusokat és a saját klasszunkat, amennyire csak lehet. Ez is rengeteg bizonytalanságtól és idegeskedéstől fog megóvni minket.

Nos mialatt megköveznének a core-pvpesek, fejtsük ki a pvpevel kapcsolatos nézeteket bővebben. A posztban az úr vagy hölgy nagyon jól megfogalmazta az aion pvpről a gondolatait. Az aion pvp a hasonlít a legjobban egy valós harci helyzetre, természetesen ez csak a mögötte álló logikára igaz. Az igazi háborúban nincsen “fair küzdelem”, a harc elött 99%ban eldől annak kimenetele, ezért az igazi kihívás felmérni az ellenfél erejét, megválasztani azt, hogy kivel, mikor és hol harcolunk. Ez 100%osan igaz az aionra. Ez nem előre tervezett keretek, meghatározott szabályok közt zajló küzdelem. Senkit nem érdekel, hogy a másik 10 szinttel magasabb, vagy éppen alacsonyabb. Az az igazi jó játékos az, aki egy pillanat alatt képes felmérni azt, hogy az igazságtalan küzdelemben, az igazi harcban, most éppen kifelé billen a mérleg. Ezután pedig villámgyorsan képes az eredmény szerint cselekedni. Nincs értelme magasabb szinten egy esélytelen küzdelembe belemenni, itt jön az RLSG. Aki esetleg hallott róla az tudja, hogy miről is van szó, ősöreg taktika: RUN LIKE A SCREAMING GIRL. Alacsonyabb szinten ennek nem sok értelme van, mivel nincs mit veszteni. De egy magasabb szintű, magas abyss rankkal rendelkező player már nagyon sokat veszít egy rossz döntés miatt. Ez nem feltétlen jelent gyávaságot, annak ellenére, hogy sajnos sokan minden konfliktusos helyzetre ezt alkalmazzák.

A következő részben az előbb említett posztban található különböző gyakorlati tanácsokat prezentálnám némi személyes kiegészítéssel.Ezek a tanácsok már sokkal inkább az effektív és “biztonságosabb” pvp irányába mutatnak.

 1. Chat tab beállítás: A dolog nagyon egyszerű, hozzunk létre egy ‘PVP’ tabot, amire csak az ellenfél által használt különböző akciókat iratjuk ki (“third-party combat”) ezeket utána színezzük mind pirosra. Így amikor bárki a közelünkbe ellenséges akcióba kezd, mi rögtön nagy vörös feliratokra lehetünk figyelmesek a chat tabon.
 2. Map: Használjuk a mapot radarként! Ha jó helyre helyezzük a tabot, akkor bármikor figyelemmel követhetjük, hogy mikor akar valaki ránk rohanni (piros kis pötty jelzi majd) és ilyenkor reagálhatunk rá gyorsan.
 3. Csoportos játék. Ha többen vagyunk a random gankerek nem tudnak megölni. Sok lúd disznót győz. Értsd ezt kvesztre, pvpre és grindre.
 4. Jó csapathoz jó légió kell és kiterjedt szociális háló. Így nem vagy kitéve az ellenséges tömegnek.
 5. Idevenném még a ventrit is. Az életben maradás legfontosabb szabálya: sikíts gyorsan és nagyot.
 6. Használjátok a légió csatornát hírszerzésre. Ha valakit megtámadnak többen, vagy többször, az ne legyen rest jelezni ezt a légióban. Mint a hangyák .:) Figyeld ezeket a híreket és Te már nem esel ugyanabba a csapdába még egyszer, vagy szépen összeállhattok egy büntető brigádba.
 7. És a legfontosabb: NE CSINÁLJ SCREENSHOTOT ARRÓL HA MEGÖLNEK HÚSZAN. Ez egy ilyen játék.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: