Stigma FAQ

Elhatároztam magam, hogy befejezem a stigma rendszerről szóló posztot, amit hétfő óta gyurmázok szigorúan munkaidőben, de eddig valami mindig közbejött (például munka). Na de most aztán. A játék egy igen érdekes pontja ez, amivel bizonyos keretek közt szabadon alakíthatjuk a karakterünk képességeit. Érdekes fűszere ez a fejlődésnek, plusz a stigmakövek gyűjtögetése sem utolsó feladat, nemnagyon zuhognak a lábunk elé, úgyhogy egy újabb ok, hogy századszor is nyakonvágjuk Dark Poetán a sárkányuraságot.

Az alapok

Mi is a stigma rendszer? Az Aionban minden karakter rendelkezik bizonyos számú, úgynevezett Stigma slottal (az 1.5 patch megjelenéséig ez 5 volt, majd ehhez jött még +3). A stigma slotokba stigma kövek fognak kerülni (hoppá!), amik mindegyike valamilyen, máshogy nem megtanulható képességet biztosít majd kedvenc karakterünknek. Huszadik szinten automatikusan megkapjuk a Stigma questet, aminek keretein belül körbe kell szaladni a kezdő megyén, és csevegni majd’ minden NPC-vel (Asmodian: No Escaping Destiny, Elyos: Memory of the Past). A jutalmunk az első Stigma kövünk, valamint 300 Stigma Shard lesz, továbbá megnyílik az első 2 Stigma slotunk is. Ha elkocogunk a fővárosban a Stigma Masterhez, ő segít nekünk behelyezni a frissen szerzett követ az egyik slotba néhány stigma shardért cserébe. Stigmát a jövöben is csak nála fogunk tudni betenni / kivenni / cserélni, természetesen stigma shardokért cserébe (minél magasabb szintő a kő, annál több shardba fog kerülni). Shardot egyébként az Abyss teremtményei dobálnak jó magas százalékban, úgyhogy hiányt nem nagyon fogunk szenvedni ezekből.

Hogyan tovább?

Mivel az európai Aion már az 1.5 verziószám alatt fog futni, így fog kinézni a Stigma fül a karakterlapunkon:

stigma_8

Bal szélen találjuk a “sima” Stigma slotokat, jobb oldalon pedig a Advanced Stigma slotokat. Ezekről bővebben alább. Ahogy fejlődik a karakterünk, minden tizedik szinten megnyílik egy újabb Stigma slot, így 50-es szinten már mind az öt elérhető lesz. A lelkitusát az fogja kiváltani, hogy Stigmából körülbelül háromszor annyi van, mint slotból, és bizony majdnem mindegyik igen-igen jó képességet ad (clericről tudok nyilatkozni). Innentől abszolút a játékosra van bízva, mit szeretne a karakteréből faragni. A clerices példánál maradva, ha a healer vonalon akarunk maradni, akkor betehetünk egy követ, amitől 12 másodpercig ingyen castolunk, egy másik egy  igen combos instant healt ad, a harmadik pedig minden cast timeunkat a felére csökkenti 10 szekundum erejéig. Ellenben, ha inkább offenzívabb vonalra akarunk ráállni, akkor betehetünk egy 20 másodperces blind effektet, egy DoT-ot, ami 50% heal reductiont ad, és mondjuk ismét a 12 másodperces ingyen castot. Természetesen ezek szélsőséges példák, a köveket bárhogy lehet kombinálni. Ezt megfejeli az, hogy a Stigma varázslatoknak is ugyanúgy, mint a többi képességnek egyre magasabb szintjei vannak, amiket szintén kövek formájában kell összegyűjteni. Variációs lehetőségekben tehát nincs hiány.  A  Stigma kövekről és spellekről itt találtok egy ömlesztett listát.

De mi az az advanced stigma?

Az advanced stigmák az 1.5 patch újításai. Ezeket a slotokat magas szintű, összetett quest-sorozatokkal lehet megnyitni, amik közül nem egy az új instanceokba vezet. Különlegességük, hogy nem csak a kifejezetten beléjük illő advanced stigma köveket lehet behelyezni, hanem “sima” stigmaköveket is. A fordított eset viszont már nem áll fenn, tehát advanced követ nem rakhatunk a sima slotba. Az advanced stigma köveknek már feltételük, hogy bizonyos köveket használjunk a másik 5 slotban – van amelyiknek 1-2 kő kell csak, van viszon olyan is, ami 5 megadott követ kíván meg. Ezek a magas szintű képességek – ha minden igaz – a többi stigma képességre épülnek, velük alkotnak láncot. Nem sok információ található róla a neten egyelőre, úgyhogy itt én is csak a kevés fellelhető képre és bejegyzésre tudok hagyatkozni. A képességeket nem fogom bemásolgatni, a következő linkeken megtaláljátok őket:

Honnan ?

A “normál” stigma kövek az egyetlen quest reward kivételével world dropok. Az elit falukban és dungeonökben nagyobb eséllyel esnek, mint csak úgy a vadonban, de egy vaddisznó gyomrában épp úgy lapulhat az áhított spell, mint a sokat emlegetett sárkány kincsesládájában. Áruk a kínai verzióban kínálattól függően 1000 és ~300.000 kinah között mozgott (a Templar ultra menő “behúzása” – Stunning Strike – mindig drága volt / lesz).
Advanced stigmákat Abyss Pont ellenében vehetünk majd. Egyelőre nincs megerősítve, hogy eshetnek-e mobokból.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: