Resistance is futile

Azonban amíg eljutunk ehhez a kijelentéshez, vizsgáljuk meg a problémát kicsit mélyebben. Miről is van szó? A caster klasszoknak az end game pvpben szembe kell nézniük egy bizonyos fenyegetéssel: a magic res gearekkel. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy egy ilyen erős gear nagy mértékben hatástalanítja a magic boosting és hp geares sorcikat. Részletek és a megoldás a tovább gomb után.

Egy klassz balance-szal foglalkozó kissé elnagyolt blog bejegyzés indított útjára, remélve hogy a szörnyű konklúzióból azért van menekvés. A szerző szerint ugyanis a high end pvpben a sorcerer szerepköre erősen korlátozódik, mert képtelen rendes dmgt kiosztani a magic resre gemmelt playerekre. Hiába halmoz magical acct, ezzel feláldozza a hpja és a sebzése nagy hányadát. Aki nem tudná, manapság a kínai szervereken többnyire erősen magic boostingra gemelt emberek mászkálnak, továbbá látható pár hp-s arc is. Tehát a nagy magic res (1700) ennek a két nagy stílusnak vet végett mindenképpen. A kérdés innentől többfelé ágazik:

  1. Vajon lehetséges-e a nagy magic resre gemelt emberek ellen komolyabb dmget prezentálni a magical accal ellensúlyozott felszerelésben?
  2. Továbbá mennyire elterjedt a magic res gemelés, mennyire jelent ez valós problémát, vagy csak esetileg futhat bele az egyszerű caster?
  3. Mekkora magic accra van szükségünk ahhoz, hogy érdemben tudjuk felvenni a küzdelmet egy erősebb magic reses ellenfél ellen?
  4. Milyen geart válasszunk ehhez a magical accra is hangsúlyt helyező elgondoláshoz?

Először lássunk be néhány egyszerű tényt. A magis res gear ugyanúgy egy kompromisszum eredménye, aminek következtében az ellenfél szintén feláldoz jó pár, más gemelésből származó előnyt. Nem lesz akkora hpja neki sem és nem lesz képes olyan nagy sebzést osztani, etc. A magic res gemelés egy nehéz döntés, ami hatalmas előnyökkel jár (hiszen az összes klasz képességei ellen védelmet jelent), de meg kell fizetni érte az árat. Másik nagyon fontos tény, amit mindenki figyelmébe ajánlok, az a megbízhatóság. A sorcerer papírból van ezért minden spellje döntő lehet, egy rosszkor érkező resist akár a caster életébe kerülhet. Noha a magic res gear az összes castert érinti, a clericeknek sosem volt annyira húsba vágó egy rosszkor érkező resist, mint a mágus pajtásoknak. Egy cleric megengedhet magának néhány resist, hiszen sokkal több hpból, manaból gazdálkodik és nem vágja földhöz néhány kisebbet sebző spell rezisztálása. Azonban a cc érzékeny sorci, aki nagy dmget osztó spelleket hajigál, nagyon kényelmetlen helyzetbe kerül, amikor egy életmentő cc, vagy egy flame of hell számai helyett egy csúnya gonosz resist feliratot lát. Az insta környezetben eddig is vitális kérdés volt a megbízható cc, így az épeszű sorcerer számolt ezzel. Ezért talán nem lesz akkor érvágás, ha a magical accra kicsit többet kell áldozni, mint eddig.

Ha jók az értesüléseim, akkor a magic res gear nem túl olcsó, nehezen megszerezhető portéka. Ezért nem kell arra számítani, hogy minden bokorból egy mágiára teljesen immúnis üregi nyúl fog előbukkanni, sőt nagy eséllyel az ellenfél kevéssé tájékozott tagjaihoz nem fog eljutni ez az információ. Azonban a server sokat pvpző része nagy eséllyel fogja használni ezt a lehetőséget. Ezért mindenképpen fel kell rá készülni, de nem hiszem, hogy általánosság lesz.

Megfelelő dmget érintő kérdésre nehéz helyes választ adni. Úgy érzem jelenleg, hogy a sorcerer sebzése több mint megfelelő (később óriási sebzéseket osztó spelleket kapunk), hiszen nem függ a crit rate-től, sem a szerencsétől, ezért minden esetben stabil. Hogy ez miképpen fog változni pontosan, azt nehéz megmondani. Egyetlen megbízható forrásként Seyfried videóira tudok hivatkozni, az általa kiosztott sebzés meggyőző. A videó számaiból nagyjából azt lehet kihámozni, hogy 260 pontnyi plusz magic res nem fog hatalmas védettséget jelenteni, viszont közel négyszáz pont differencia már nem kevés resisttel jár. Seyfried láthatóan ebben a videóban egy magic reses geart választott – az eredmény látványos.

A gear szempontból egy régi nagy kérdés merül fel: orb vs book. Alapjáraton annyi elmondható, hogy azonos vagy kicsit magasabb mobok ellen az orb a jobb a magas dmg miatt, azonban amint egy magasabb magic resses ellenféllel találkozunk ez az előny elolvad, és ismét a jobb találati esély kerül előtérbe. Jelen problémára mindenképpen a jobb magic acc stattal rendelkező book a megoldás. A manastoneonok kívül az ékszerekben kereshetjük a jó magic acc statosakat.

Végszóként szeretném leszögezni, hogy az egyoldalú gemelés láthatóan nem fog működni a high end pvpben, inkább egy effektív egyensúlyt kell majd megtalálni, amiben megfelelő mértékben vannak reprezentálva a defenzív és offenzív elemek. Az egyoldalú hp/magic boosting gemelés nem alkalmas arra, hogy eredményesek legyünk.

A fárasztó wall of text után lessétek meg a mester következő videóját. Ez is elég keményre sikeredett.

Reklámok

3 hozzászólás to “Resistance is futile”

  1. tudom, hogy totál offtopic. De az összes kínai szerver (legalábbis észak kínai régiból) lement offlineba, majd jelenleg “Under Maintenance” állapotban vannak. Namost vagy kínában szombat délben tartanak “nagytakarítást”, vagy az van hogy jön a 1.2, vagy remélem egyik sem a kettő közül, de azért gondoltam megosztom.

  2. Hát úgy nézem csak maintance, mert nekem nem pecsselt, csak belépett.

  3. Jaja, valóban nem volt semmi patch. Sorry a tévhírért:)

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: