Fikázós poszt

Ja vizsgákra készülés közben nincs erőm igazi tartalommal és érdemi információkkal megtölteni egy posztot. Ezért mit csinálok? Egyszerre kettő (IGEN KETTŐ, VILÁGREKORD) másik MMO-ra lövök ki savas nyílvesszőket. Egyik a régi szerelmem, másik régi gyűlölt ellenségem, ezért a poszt kissé keserédes rothasztott disznóbéllel töltött cseresznyés trűfel. Csak Nektek reggelire a tovább gomb után.

Az FS hozta le a hírt a napokban, hogy Aionban jártas emberkéket is felvesznek a szerkesztőségbe, gondolom nem emberkínzás vagy ilyesmi, hanem hírezés céljából. Ha jól emlékszem volt régen egy ilyen kezdeményezés a WAR szebb napjaiban  (800k előfizető), de mivel a játék szinte az első csúcs után rögtön hanyatlásnak indult, ezért hamvába hullt a próbálkozás. De ha most minden igaz, akkor Magyarország egyik legnagyobb WoW bástyája ingadozni látszik, repedéseibe japános édibédi manga harcosok és varázslók csusszannak be.

A kérdés aki mindenkit izgat: vajon a WoW hatalmas bázisát megdönti az Aion? Nem lehet még tudni. A high end tartalom ismeretlen még, nekem legalábbis, hogy erről biztosat nem lehet mondani most. A WARnál szent meggyőződésem volt, hogy a komoly a pvp szisztéma miatt képes lesz bemutatni a jó öreg WoWnak, de sajnos ez a terv több tényező miatt is sutba dőlt. A high end tartalom nagyon szűkre szabott. Ötödik, hatodik alkalommal nem jelent kihívást. Ha a jobban megnézzük, gyakorlatilag nem létezik komolyabb high end rész a WARban, csak 3 egymásra épülő insta, ami inkább idegesítő a mai napi regnáló bugok miatt, mint élvezetes. A keep és fortress foglalás repetetív és szintén unalmas egy idő után. Mi lenne képes feldobni ezt? A pvp. Valóban erre gondoltak a készítők, amikor kitaláltak a WAR high end tartalmát, hogy ugyan sok újdonsággal nem fognak találkozni a playerek, de a pvp csaták sokszínűsége majd kárpótolja őket ezért. A terv itt bukott meg, mert kialakultak a zergek, ahol is a több lúd disznót győz elv érvényesül. A szervezettebb, több playert kiállítani képes oldal fog nyerni és kész. Az egyéni skill a tömegben a 3 legfontosabb gomb nyomkodására redukálódik. Ez a massive pvp halála, főleg azért mert az AoE skillek túlságosan is erősek lettek a WARban. Gyakorlatilag értelmetlen single target skilleket használni a tömegben, az AOE mindent visz. Nincs skill, nincs helyezkedés csak AOE van. A baj csupán az, hogy annyira sikerült erőssé tenni valahol az 1.2es pecs után az AOEt, hogy a small scale pvpben is csak ezzel lehetett nyerni. Aki a legtöbb és leggyorsabb AOE sebzést képes kiosztani a lehető legtöbb healerre>robeosra>egyebekre az nyert. Ez ahogy a régi blogon olvasható, ez számomra jó ideig vicces is volt. Van abban valami, amikor szétesik az 5fős csapatod előtt 20 piros nevű egyén. Azonban egy idő után már nem volt az. Ez is unalmas farmolássá tud válni, ha egyszerűen a szerver legjobb csapatán kívűl nincs komolyabb ellenfél. Akik amúgy csontra ugyanezt csinálják. Valamikor emlékszem réne felfordult a gyomrom, és most is forog, amikor Westy pár szóban összefoglalta a WoW pvpjét: Előre meghatározott lépesek, fix csapat, valamelyik setuppal lehet nyerni valamelyikkel nem, egy taktika van és kész. Nagyjából így hangzott, ami undort keltett bennem az a statikusság. A WAR pvpje ezért vált számomra unalmassá szintén, mert statikussá lett. Az Aionban úgy néz ki, hogy nincs fix group, mindenki megéri a pénzét a csapatban, najó a Spiritmaster nem értem még, de csak javítanak rajta. A bombing squadokról érdekesség, hogy ahogy olvasom még a híreket, fórumokat, a nagy többségnek csak most kezd leesni, hogy létezik ilyen és hogy ezzel lehet nyerni. GZ srácok a gyors reakcióhoz. Valószínűleg az újdonság varázsa, hogy az Aionban még nem érzem a statikusságot, remélem 50en sem lesz jó sokáig érezhető utána meg majd jön valami új. 🙂

Másik oldalról még egy szempontból tönkre veri az Aion a két említett társát. A beta hétvégék, jobban szólva preview eventek nyújtotta élmény. Természetesen gonoszság így beszélni róla, de a WAR annak idején óriásit szopott a bétán. A GOA nevetségessé tett magát, a játék gyakorlatilag alig működött. Ahogy mondjuk most sem szuperál valahogy túl jól. A WoW bétáját nem ismerem első kézből, de ahogy olvastam, az sem volt valami fergeteges. “Persze már Koreában mikor jött ki” meg minden ilyen érvre a következőt tudom mondani: a történelemnél sokkal inkább érdekel az a játékélmény amit majd kapni fogok a live start idején. Az pedig szerintem minden várakozásunkat felül fogja múlni. A játékkal látszólag semmit sem akarnak elsietni a készítők, nem érzem lihegni a pénz éhes EA-t a hátukban, mint anno, amikor egy félkész játékot adattak ki, tökéletes tier 1-2-3mal, csak hogy legombolják a pénzt az emberekről, hogy azok majd a tier 4ben szívják meg jól. Hiába jön a  new content (Land of the Dead), nagyon úgy érzem, hogy nem fogja megérni a következő születésnapját a játék. Pedig a csapata megérdemelte volna. Megérdemelt volna még egy évet, amikor nyugodtan fejleszthetett és egy valóban jó játékot adhatott volna ki. Aminek van igazi high endje, és a szerverei igazán bírják a jól megírt kód terhelését.

Végszóként már csak azt remélem, hogy nem kell majd megírnom egy ugyanilyen posztot mondjuk egy év múlva, kicserélve a legtöbb helyen a “WAR” szócskát az “Aion” szócskára…

Reklámok

2 hozzászólás to “Fikázós poszt”

  1. Aionnal kapcsolatban en csak a botoktol felek…
    l2 nekem anno ott tette be a kaput, hogy egyre tobb bot volt, ami ellen latszolag nem sokat tett az ncsoft.

  2. Ebben van valami, L2-t én is ott hagytam abba, mikor belogoltam és a bot tenger csak úgy hullámzott előttem. Igaz, L2 nem volt annyira Quest orientált, mint Aion. A Gameguard többszörösen bizonyította, hogy egy kalap falevelet sem ér és itt jön a de… Kínai béta alatt tapasztaltam és a Koreai szervereken is , hogy napi szinten banoltak accountokat, tehát valahogy-valamilyen módon szűrik őket. Bízzunk benne hogy az US/EU szervereken is figyelnek a nem oda tartozó programokra. Teljesen kiírtani nem lehet őket, de visszaszorítani igen.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: